Actual news

Vrste gina

MNOGOTERE KREACIJE KRALJEVSKEGA GINA

Številne različice Gina pričajo o njegovem več stoletnem zgodovinskem obstanku. V zadnjih letih je tako osvojil vse dele sveta in postal ena izmed najbolj priljubljenih pijač. Čeprav je najbolj priljubljen v poletnem času, pa ga tisti pravi ljubitelji pijejo skozi vse leto.

ALI KOT ZDRAVILO ALI KOT KOKTAJL

Aromatizirana žgana pijača na katero se prisega že stoletja, je v zgodovini pustila velik pečat. Sprva kot zdravilo, kasneje pa kot umetnost žganjekuhe.

Današnje različice gina, so svoj razvoj nadgrajevale skozi stoletja. Zaradi številnih zdravilnih lastnosti brinovih jagod, ki so jih namakali v žganju že vse od srednjega veka je to okusno pijačo zaznamoval tudi pridih zdravilnih učinkov. Žganje, ki so ga poimenovali genever (kasneje pride izpeljanka gin) je pomenil »nizozemski pogum« saj so ga pili vojaki pred bitkami. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kasneje je gin postal pijača za gospodo, v modernem času pa pijača, ki se postreže v obliki koktajla. Možnosti za pitje so različna. Lahko se spije v čisti obliki (baje spodbuja tek), ali kot mešanica z različnimi pijačami. Najbolj priljubljen je koktajl z ginom in tonikom. Ampak o tem bomo napisali še kaj več.

Zdaj pa vam predstavljamo nekaj različnih verzij gina, kot ga danes poznamo.

LONDON DRY GIN

Med najprepoznavnejše seveda sodi London Dry Gin. Prvič je bil izdelan v Londonu v Angliji po iznajdbi destilacije leta 1831, ki je zagotavljala proizvodnjo skoraj 100% alkohola brez arome. London Dry Gin je tako z višjo vsebnostjo alkohola v procesu proizvodnje porabil tudi manj vode. Posledično je bil koncentriran okus pijače, ki ga niso potrebovali prekrivati z drugimi aromami. Danes ta označba pomeni, da ginu po sami destilaciji ni dodano nič drugega kot voda in manj kot je uporabljene vode, več okusa se ohrani v izdelku. London Dry Gin je narejen iz številnih rastlin, vključno z brinovimi jagodami. V zgodovini nastanka gina so bile prav brinove jagode najbolj kirtična sestavina za uspeh gina.

London Dry Gin je postal okusen, vsestranski in uravnotežen dodatek v klasičnih in sodobnih koktajlih. Naj pa vas ne zavede njegovo ime. London Dry Gin se danes lahko proizvaja kjerkoli na svetu. Saj je njegovo ime postala oznaka stila, ne pa tudi lokacije.

Leta 2008 je Evropska unija prestruktuirala definicijo žganja na način, ki zagotavlja kakovost njegove proizvodnje. London Dry Gin tako ne sme vsebovati nobenih umetnih sestavin. Prav tako se ne sme pri postopku destilacije dodajati nobenih arom ali barvil. Zakonodaja sicer dovoljuje dodajanje dodatnega alkohola in celo majhne količine sladila. Postopek lahko vključuje tudi različno dolgo maceracijo, ki doda okus. Nekateri uporabijo tudi proces pare skozi dodake, ki izločijo različne okuse.

GENEVER

Kot smo se že razpisali v članku o zgodovini gina je Genever pijača, ki izvira iz Nizozemske in je predhodnica današnjega gina. Razlika je ta, da je osnova za nastanek Genevra v rži, ječmenu in koruzi. Danes na trgu najdemo različne vrste. Več o tem si lahko preberete tukaj.

IZ TRADICIJE V OSPREDJE MODERNIH OKUSOV

Zgodovina ravoja gina je bila raznolika saj je dopuščala številna kreiranja variacij iz botaničnih raslin. Seveda pa ni zanemariti tudi samega procesa in destilacije izvedbe. Svojo pot so tako izoblikovala različna poimenovanja ginov, ki so izvirala iz njihovega nastanka. Pa si poglejmo kaj se je v razvoju še dogajalo.

OLD TOM GIN ALI TOM GIN

Izvor Old Tom Gina nas popelje v London, kjer je kapitan Dudley Bradstreet v izložbi svoje trgovine obesil sliko z mačko. Zaokrožile so zgodbe, da je trgovec s svojimi gini pomagal ljudem, da so dobili dnevno dozo gina v času, ko je Anglija poskušala omejevati porabo gina v državi. Ljudem so na ulicah prodajali gin na skrivaj in črna mačka je postala simbol le tega. Kupci so tako v režo vrgli kovanec in počakali, da je iz reže svinčene cevi pritekel gin.

Recept za priljubljen gin je tako nastal v Angliji v 18. stoletju, a danes je njegova uporaba redkejša. Ponovni vzpon je doživel v razvijanju »craft« koktajlov. Njegova osnova je nekoliko slajša od London Dry Gina a hkrati nekoliko bolj suha od nizozemskega Jeneverja. Njegovo aromo so izboljšali s sladkorjem ali sladkim korenom, da bi prekrili trpke lastnosti podstandardnega žganja. Old Tom gin temelji na tradicionalnih receptih, ki so se v zadnjih letih znova vrnili v ospredje.

MODERN DRY GIN

Prvi znani sodobni gin je bil izdelan leta 1988 s poudarkom na eksotičnih začimbah. V letu 2000 so se nato začele pojavljati znamke novega sloga gina, ki je izrazito odstopal od vseh stilov, ki so bili prej in je potreboval ime.

Sodobni Modern Dry Gin se nanaša na gine, ki odstopajo od klasičnega London Dry Gina. Uporabljajo več citrusnih not in dajej manjši poudarek na brinu. Ti gini so se začeli razvijati v 21.stoletju in dajejo težo na »craft« proizvordnji žganih pijač. V ospredju se pojavljajo druga ne tipična zelišča, še vedno pa je v ospredju zahteva po tipičnem okusu brinovih jagod saj so le te osnovna sestavina gina.

Ohlapno definiran in komaj reguliran sodobni slog Modern Dyr Gina daje destilarnam ustvarjalno svobodo pri izdelavi in aromatiziranju gina. Sodobni gini pritegnejo tudi posameznike, ki menijo, da so klasični brinovi gini ostri in nevšečni.

NEW WESTERN STYLE GIN (AMERICAN STYLE)

Poimenovanje sodobnega gina je prišlo po lansiranju letalskega gina leta 2006. Ryan Magarian, ki je sodeloval pri ustvarjanju družbe Aviation. Nastalo je poimenovanje New Western Style Gin, ki ga je Magarian definiral kot sveže strokovni izraz »New Western« in ga s tem ločil od londonskih suhih in destiliranih ginov v smislu botaničnega ravnovesja, barv in postopkov destilacije. Novo nastala kategorija gina je zahtevala manj strožja pravila kot izdelava London Dry Gina. Prav tako ne potrebuje okusa brina v ospredju, kar je dalo priložnost novim začimbam in zeliščem, ki so postala izrazitejša v okusu. Tudi v postopku je bilo omogočeno dodajanje zelišč naknadno po samem procesu destilacije, kar lahko vpliva tudi na spremembo barve, okusa in arome. Nastali so infuzirani gini.

GOLD COMPOUND GIN

Ko govorimo o vrstah gina ne smemo pozabiti na hladno pripravljene gine, ki so aromatizirani z ekstratki oz z infuzijo – maceracijo brez destilacije. Metoda hladnega mešanja izdelave gina sega več sto let nazaj, vendar se je bolje razvila v dvajsetih letih 20.stoletja.

Ta vrsta ginov je pogosto narejena s preprostim mešanjem eteričnih olj in drugih aromatičnih sesenc z nevtralnim alkoholom. Takšni gini na splošno veljajo za nekoliko slabše izvedbe od destiliranih ginov in so po večini pripravljeni za masovno proizvodnjo. Vendar ni nujno vedno tako, saj lahko visokokakovostnim naravnih sestavinam spreten proizvajalec uravna okuse in s tem ponudi veliko odličnih hladno sestavljenih ginov.

SLOE GIN

Sloe Gin je britanski rdeči liker, narejen na osnovi gina iz sadežev črnega trna – trnulj. Na podlagi predpisov EU o žganih pijačah, se je Sloe Gin vključil v pravne definicije in je kot tak edini liker na osnovi gina, ki ga lahko pravno poimenujemo gin brez naveze liker. Tradicionalni način priprave gina iz namočenih trnulj v gin zahteva tudi dodajanje sladkorja, vendar to ni obvezno. Pijača postane sladka, ko jagode trnulja ostanejo namočene v alkoholu in v njem dozorijo. Pogosta kritika Sloe Gin-a je, da je veliko presladek.

NAVY STRENGTH GIN

Nobenega dvoma ni, da je kraljeva britanska mornarica igrala ključno vlogo pri proizvodnji, porabi in razširjenosti gina. Uporabo eksotičnih začimb v ginu je omogočil uvoz iz Afrike in Azije. Tako je razširjenost tega gina posledica pomorščakov, ki so osvajali nova mesta in celine. Mnogim ljudem ni znano dejstvo, da so vojaki najraje posegali po rumu, med tem ko so častniki kraljeve mornarice raje uživali gin.

Navy Strength Gin je gin z več kot 57,15% alkohola, kar ga uvršča med izjemno močne alkoholizirane gine. Razlog se skriva v zgodovini, saj so ga prevažali na barkah v lesenih sodih zraven sodov smodnika. V kolikor bi se pijača razlila bi vse, kar bi vsebovalo manj kot 57% alkohola, lahko povzročilo, da smodnik ne bi gorel in ne bi bil več uporaben. Tako je ta gin postal odporen na smodnik in je bil dovoljen na krovu ladje. Ker je Navy Strength Gin narejen z dodajanjem brina, zelišč, sadja in začimb žganju je to pomenilo, da mornaski gin ne vsebuje le več alkohola ampak tudi več izvirnega okusa.

Seveda ne pozabite, da smo odgovorni za uživanje alkohola in tudi minister za zdravje opozarja:
»Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«